söndag 24 november 2019

Cirkelmodellen kring beskrivande texter om djur

Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. (Lgr11) 

I skolan ska eleverna få delta i språk, använda språk och uppleva språk. Livet i Bokstavslandet ger rika möjligheter till ett språkutvecklande arbetssätt där samtala, läsa och skriva tillsammans i klassen grundlägger elevernas förmåga att så småningom kunna använda sina läs- och skrivstrategier på individuell nivå.

Att läsa för att uppleva och lära i ett meningsfullt sammanhang och där eleverna känner att de är delaktiga är en viktig del i läs- och skrivundervisningen. 

Cirkelmodellen innebär många tillfällen där man integrerar tala, lyssna, läsa och skriva med ämnesinnehållet i undervisningen. 




Så här kan man arbeta kring beskrivande texter i Livet i Bokstavslandet:

Fas 1: Bygga upp elevernas bakgrundskunskaper
Genomför ett textsamtal kring kapitel 3B, Scoutstugan Ekorren, i Livet i Bokstavslandets läsebok. Träna på att plocka ut viktiga innehållsord eller nyckelord ur texten och låt eleverna ställa frågor om innehållet. I arbetsboken får eleverna skapa egna meningar med hjälp av nyckelorden från samma text. 




Fas 2: Studera texter inom genren för att få förebilder
Eleverna fortsätter sitt arbete i arbetsboken med att läsa en text om ekorren. Till sin hjälp har de en planeringstabell med rutor och bilder, som underlättar letandet efter de viktiga nyckelorden om var ekorren lever, hur den ser ut, vad den äter, hur den bor osv. Tack vare lucktexten i arbetsboken kan eleverna på ett enkelt sätt fylla i nyckelorden och få en bild av hur en egenskriven text om ekorren kan se ut. Gå också igenom en stödmall för beskrivande text om djur för att tydliggöra upplägget.



Beskrivande text om fladdermusen och stödmall
finns som provlektion på Libers hemsida.


Fas 3: Skriva gemensam text
Fortsätt med gemensamt arbete kring ett av djuren, som finns som kopieringsunderlag i Lärarhandledningen, exempelvis fladdermusen. I det gemensamma arbetet återupprepas hela proceduren med att plocka ut nyckelord och fylla i planeringstabell. En lektion som blir både intressant och spännande!

Skriv en gemensam text om fladdermusen utifrån de nyckelord ni har plockat ut och skrivit i planeringstabellen. Vid behov markera med olika färger på tavlan vilka ord som går att byta ut i meningarna och vilka som kan vara kvar.




Fas 4: Skriva text individuellt eller i par
Nu är det förberedande arbetet klart och eleverna är redo att skriva på egen hand. 
Eleverna får önska egna djur att skriva om. Det finns 13 st lättlästa beskrivande texter om djur som kopieringsunderlag i Lärarhandledningen.



Arbetsgången med arbetsschema och checklista
finns gratis att skriva ut från Livet i Bokstavslandets fb-grupp.


Eleverna läser texterna och har till sin hjälp en arbetsgång som påminnelse. Eleverna ritar också av sina djur och får på det sättet upptäcka och studera djurens utseende på nära håll.

En checklista finns med för att synliggöra för eleverna hur texterna ska byggas upp. Det handlar både om att få syn på de genretypiska dragen som en beskrivande text om djur ska innehålla och även det som handlar om språkets struktur, såsom meningsbyggnad, stavning och interpunktion.

Allt detta arbete där man samtalar, läser och diskuterar beskrivande texter gör att elevernas medvetenhet ökar. Den oerhört viktiga fas 3 där man skriver gemensamt gör att alla elever förstår hur man ska göra. Dela gärna upp arbetet så att ni först plockar ut nyckelord tillsammans och sedan får eleverna göra det på egen hand i sin egen text (fas 4). Fortsätt sedan med att skriva texten tillsammans (fas 3) och eleverna gör sedan individuellt med en text de själva valt (fas 4). Ju färre steg att göra i taget desto större chans att alla elever lär sig arbetsgången. Det funkar väldigt bra att växla mellan fas 3 och 4! Gör om och gör rätt ifall några elever inte har förstått.

Lättläst faktatext om lodjuret, en planeringstabell, en checklista....
och slutresultatet blir fantastiskt!


I Livet i Bokstavslandet för åk 2 utgår allt skrivande från cirkelmodellen. Eleverna får skriva olika typer av texter, t.ex. instruerande, berättande, beskrivande, poetiska och återberättande texter. I lärarhandledningen finns många olika kopieringsunderlag, t.ex. planeringstabeller, stödmallar och checklistor till de olika texttyperna.


Länktips:

Gå gärna med i facebookgruppen Livet i Bokstavslandet så kan du få ännu mer tips om läromedlet.


Har du ett instagramkonto kan du följa mig på @educreation_by_me för dagliga uppdateringar, tips och idéer. 

Min egen facebook-sida Educreation by M.E. uppdateras med jämna mellanrum. 


Välkommen!

söndag 20 oktober 2019

Spökhistorier i undervisningen



Här nedan följer en liten beskrivning av hur vi läst, skrivit, berättat och dramatiserat spökhistorier med hjälp av cirkelmodellen och Livet i Bokstavslandet i min tvåa.

Cirkelmodellen bygger på fyra faser:
  • Fas 1: Bygga upp elevernas bakgrundskunskaper
  • Fas 2: Studera texter inom genren för att få förebilder
  • Fas 3: Skriva gemensam text
  • Fas 4: Skriva text individuellt eller i par

Fas 1: Bygga upp elevernas bakgrundskunskaper

Den första lektionen högläste jag Frökens spökhistoria ur Läseboken åk 2 och visade samtidigt bilder från vår onlinebok. Sedan delades eleverna in i grupper om fyra och fick göra en bildsekvensövning. Varje elev fick en bild. De skulle inte visa för de andra utan en i taget fick beskriva för gruppen vad de hade på sin bild. Sedan kom de överens om i vilken ordning bilderna ska komma. Till slut vände de bilderna så alla kunde se och bilderna lades kronologiskt från vänster till höger. Eleverna tränade tillsammans på att återberätta historien muntligt. De som ville redovisade inför klassen. Fantastiska dramatiseringar av en del grupper!

Den andra lektionen laborerade vi gemensamt med Lärarwebbens övningar och tränade på att sammanfatta texten (läsfixaren Cowboyen). Eleverna läste sedan spökhistorien parvis. Till slut skrev de en sammanfattning av spökhistorien till bilder i arbetsboken.

Jag blev så stolt över tvåorna, som gjorde fantastiska sammanfattningar!

"Det är ingen överdrift att påstå att det tal eleverna kommer i kontakt med i klassrummet är avgörande för inlärningen och för elevernas självkänsla. Vi lär och lär ut genom att tala!" (Gibbons)


Bildsekvensövning


Fas 2: Studera texter inom genren för att få förebilder

Följande lektion inleddes med tända ljus och en lagom läskig spökhistoria, som jag hade skrivit. Enligt EPA-modellen (eget tänkande, parvis, alla) fick eleverna sammanfatta berättelsen i en händelsekarta. Jag avslutade lektionen med att högläsa början av boken ”Mysteriet med zombieförbannelsen”.



Fas 3 och 4: Skriva gemensam text och sedan individuell text

Nästa lektion gjorde vi en gemensam planering av en spökhistoria, som vi även dramatiserade. Jag uppmärksammade berättelsens struktur och att det måste hända något i mitten för att den ska väcka intresse. Sedan gjorde eleverna egna planeringar med stödord och bilder.

Vi fortsatte med gemensamt skrivande med hjälp av vår planering som fanns på whiteboarden. Jag skrev i Livet i Bokstavslandets Lärarwebb som jag tog upp på smartboarden. Eleverna deltog genom att ge förslag på formuleringar. Vi läste berättelsen tillsammans och dramatiserade mera. Det är ju så roligt! Zombien Marikis gick loss och skrämde barnen. 😉 Till slut skrev eleverna egna berättelser i sina arbetsböcker. Du underbara arbetsflit! En del tvåor skrev jätteläskiga historier och andra om gulliga små spöken som ska på kalas.






Eftertanke

En tydlig checklista att använda inför, under och efter skrivandet är alltid bra. Jag kommer använda den här checklistan till mina tvåor när de ska läsa upp sina spökhistorier för varandra. Parvis får de då likt kamratrespons hjälpa varandra att gå igenom texterna och fundera kring vad som var bra och vad som kan bli bättre.




Livet i Bokstavslandets läromedel

Livet i Bokstavslandet ger rika möjligheter till ett språkutvecklande arbetssätt där samtal, läsning och skrivning lyfts in i ett meningsfullt sammanhang och där elevaktiviteten är hög. De berättande texterna om Ami, Bruno, Coco och Dani varvas med andra typer av texter som på ett naturligt sätt passar ihop med innehållet.

Eleverna lämnas inte ensamma i sitt lärande. Läraren modellerar hur hen tänker om text och låter eleverna berätta om sitt tänkande. Till stöd används lässtrategierna, som hjälper till att förutspå, utreda nya ord och uttryck, ställa frågor, sammanfatta och se inre bilder.

Genom att läsa olika texttyper och synliggöra texternas uppbyggnad och särdrag fördjupas elevernas kunskap om olika sorters texter, både hur de ska förstås och hur de ska skrivas. Men innan eleverna skriver på egen hand är det viktigt att man tillsammans skapar gemensamma texter.

De språkutvecklande övningar som visas som exempel i Livet i Bokstavslandet utgår från Vygotskij och den sociokulturella teorin; att språkutveckling och lärande sker i samspel med andra.

Det som barnet idag kan göra i samarbete 
kommer det imorgon att kunna göra självständigt. 
- Vygotskij

Genrepedagogik vilar på en sociokulturell syn på lärande och utgår från cirkelmodellen (Gibbons). Cirkelmodellen innebär många tillfällen där man interagerar tala, lyssna, läsa och skriva med ämnesinnehållet i undervisningen. Denna modell genomsyrar allt det arbete som man gör tillsammans och på egen hand i arbetsmaterialet som hör till i Livet i Bokstavslandet åk 2.

I den tvåa där jag arbetar känner eleverna igen den berättande textens struktur ganska väl eftersom de tidigare arbetat en hel del med berättelseskrivande. Jag ser det ändå som en fördel att då och de repetera de olika texttyperna med hjälp av cirkelmodellen och ge nya utmaningar i takt med att eleverna behöver det. Det kan vara bra att ha i åtanke att upplägget passar min grupp, men att arbetssätt och metoder måste anpassas till den grupp man undervisar, de förhållanden som råder här och nu, men även till sig själv som lärare. Arbetsformer och arbetssätt är i första hand redskap som man använder för att göra undervisningen så bra som möjligt.

Länktips

Gå gärna med i facebookgruppen Livet i Bokstavslandet så kan du få ännu mer tips om läromedlet. 

Har du ett instagramkonto kan du följa mig på @educreation_by_me för dagliga uppdateringar, tips och idéer.
Både via facebookgruppen och instagramkontot kan du ladda ned checklistan till spökhistorien.

måndag 8 juli 2019

Planering åk 1 Livet i Bokstavslandet - veckoupplägg och läsårsplanering


       Det har kommit frågor om veckoupplägg och läsårsplanering för Livet i Bokstavslandet. Här kommer lite tips från mig, som det senaste året har jobbat med Livet i Bokstavslandets material för åk 1.




Veckoupplägg i åk 1

Måndag: Svenska 90 min
·        Samlingen på måndagar är alltid lite längre, där vi förutom att titta på hur dagen ser ut pratar lite om helgen, väder osv. Eleverna får utrymme att berätta saker.

·        Bokstavsgenomgången inleder jag med att rita en bild på tavlan av något djur som börjar på den bokstaven och eleverna räcker upp handen när de vet vilket djur det handlar om. Alla säger unisont vilket djur det är när jag räknar till tre.

·        Genomgång av hur bokstaven skrivs och formas. Vi letar var bokstaven finns i väggalfabetet (någon får visa) och pratar om hur bokstaven låter när man läser. Vi pratar om hur tungan och munnen formas när vi ljudar och tittar på varandras munnar. Eleverna får säga ord där bokstaven finns med och jag skriver upp orden på tavlan. Vi pratar om var bokstaven finns (först, mitten eller sist). Vi räknar orden tillsammans. Vi skriver bokstaven i luften med fingret.

·        Bokstavsschema:
1.     Spåra bokstaven med fingret på bänken. Blunda om du kan! Spåra på papper med fem olika färger. Måla bild som hör till.
2.     Vikpapper
3.     Bokstavspussel
Måla, klipp ut, pussla, limma in i skrivbok. Skriv ord där bokstaven finns med. En utmaning är att skriva en eller flera meningar där bokstaven finns med.
4.     Gör sidor i arbetsboken som hör till aktuell bokstav.

·        Under tiden eleverna jobbar med sitt bokstavsschema tar jag fram tre elever i taget och låter dem skriva bokstaven på tavlan och tittar så de formar den rätt.

·        Livet i Bokstavslandet film från UR, säsong 1 (när vi arbetat klart med båda bokstäverna som hör till kapitlet).

·        Tips när arbetet med bokstavsschemat är igång övar vi på att ha arbetsro. Jag brukar säga ”pip” då och då. Sitter eleven och jobbar på sin plats sätter hen ett kryss på en lapp hen har på sin bänk. Det viktigaste är inte hur många kryss man får utan att de blir medvetna om vad de själva gör.

Tisdag: Svenska 40 min
De elever som behöver en extra puff i läsningen samlar jag framför smartboarden med Livet i Bokstavslandets digitala lärarmaterial.
Där finns många bra laborationer med ordbilder, bokstäver och olika ljudövningar.

De elever som knäckt koden får arbeta i extraböcker, t.ex. Ärtan och Piff.

Onsdag: Svenska 60 min
Min kollega arbetar i klassen med ett svenskt djur i NO:n, som börjar på aktuell bokstav.
Hon läser om djuret, samlar nyckelord och sedan skriver de en gemensam text om djuret. I slutet av läsåret får eleverna parvis skriva om olika djur.

Torsdag: Svenska 90 min
Läsläxan följs upp. Varannan vecka har vi läsläxa i Livet i bokstavslandets läsebok och varannan vecka får eleverna välja en Stjärnsvenska-bok. I början av året tog jag ut läsgrupper och lyssnade till läsningen, men pga organisation fungerade det inte längre och då gick jag runt och lyssnade till var och en i stället.
Under tiden jag går runt och lyssnar till läxan får eleverna följa ett arbetsschema, som jag gjort i ordning (det finns också att ladda ner). Först det som ska göras klart (kan t.ex. vara bokstavspussel och arbetsbok från måndagen), bokstavsbok (om vi jobbat med båda bokstäverna) med mera. När de blivit klara med det har jag haft uppgifter att välja på, t.ex. korsord, tokiga meningar, mandalas, läsförståelse m.m. Denna lektion plockar även fritidspedagogen ut sex barn i taget som får måla tillsammans med henne. Bilduppgiften har ofta något att göra med det vi gör i klassen, t.ex. bokstav, årstid eller tema.

Fredag: Svenska 90 min
Mer fokus på skrivande av meningar, berättelser eller faktatexter. Kan utgå från en barnbok eller Livet i Bokstavslandet.

Genomgång av ny läsläxa i Livet i Bokstavslandets läsebok (varannan vecka ungefär). Vi använder oss av Livet i Bokstavslandet digitala lärarmaterial. Jag samlar alla elever kring smartboarden. Vi lyssnar till texten i röd bok och samtalar kring texten. 

Vi lyssnar och eko-läser även texten till grön bok (alla tillsammans).

Vi gör tillsammans övningar i det digitala lärmaterialet som finns och förbereder inför arbetet med läsförståelse i arbetsboken. Sedan arbetar eleverna enskilt, parvis eller i en mindre grupp med övningarna i arbetsboken.

När vi inte arbetar med Livet i Bokstavslandet har vi ofta gemensamt skrivande efterföljt av eget skrivande. När eleverna kommit igång med sitt arbete tar jag fram ett par elever i taget som får välja en passande Stjärnsvenskabok i läxa. I början av läsåret gjorde jag i ordning extra lätta bläddror och småböcker till de elever som behövde få en genomgång av texten innan den skickades hem.

Läsprotokollet, som finns som kopieringsunderlag, och läxboken följer med eleven hem i en plastficka i skolväskan. Extra check på att alla stoppar ner boken i väskan. 😉

Det finns även webbapp där eleverna kan gå in och svara på läsförståelsefrågor till läsebokens text. Vi har inte kommit igång med det i ettan, men jag har uppmuntrat till att eleverna ska göra det hemma. Där finns även texten att lyssna till. 

Förutom läsläxa har jag vid fyra tillfällen under läsåret skickat hem en skrivläxa. Eleverna har fått träna på att skriva och stava 10 st ord (där alla bokstäver som finns i orden gåtts igenom). Ettorna har också fått skriva meningar där orden finns med. I skolan har vi sedan haft ett litet stavningsförhör. Det har varit jättebra att skicka hem en sådan här läxa några gånger per år då jag har fått föräldrarna engagerade i hur bokstäverna skrivs och formas. Ettorna skriver fina bokstäver i år och det tror jag är tack vare den fina bokstavsboken och den här skrivläxan. Kopieringsunderlag till skrivläxan finns i Livet i Bokstavslandets lärarhandledning för åk 3.


Fredag: Svenska 90 min (en lektion vi varvar med naturskola varannan vecka):

Det har fungerat bra de gånger vi har arbetat med datorer. Vi har så många datorer så eleverna kan arbeta parvis då och då.  De har lärt sig massor på att använda sig av Stjärnsvenskabiblioteket där de lyssnat till olika böcker, skrivit egna texter till bilder, ritat egna bilder och svarat på läsförståelsefrågor till de lästa texterna.

Vi har också arbetat med Storyjumper där eleverna väljer egna bilder och skriver egna texter till bilderna.

I läseboken finns också spännande faktatexter som man kan läsa i samband med att man har repetitionsvecka. Till texterna finns även läsförståelseövningar i arbetsboken. (Jag brukar försöka få in repetition av bokstäverna var femte vecka ungefär.) Jag tyckte att texterna var för svåra för många, men i slutet av läsåret så var väldigt många sugna på att läsa och göra uppgifterna som hörde till och de blev som en extra utmaning. De var väldigt stolta över att de då fixade dessa uppgifter!

Den sista stunden på veckan har det varit ganska stor variation i vad vi har gjort. Jag försöker få in högläsningsstunder och rörelse varje dag, men extra mysigt ska det vara på fredagar. Vissa fredagar blir det belöning för att ettorna jobbat så bra (de samlar stjärnor för arbetsro och när det är tillräckligt många stjärnor på tavlan blir det belöning/överraskning). Då kanske vi ser på film och äter något gott.


Läsårsplanering åk 1 Livet i Bokstavslandet

Här nedan finns en läsårsplanering. Den stämmer inte helt överens med lärarhandledningens upplägg. Jag har valt att arbeta med fyra bokstäver innan jag har haft repetitionsvecka.

Planeringen finns att ladda ner och skriva ut i Livet i Bokstavslandets facebook-grupp: Livet i Bokstavslandet 




Vecka
 Bokstav
URfilm

Arbetsbok
Bokstav+ läsförståelse 
Läsebok
Bokstavs-bok
 Ord och bildidéer
Kart-lägg-ning
34
 alfabetet
1
s. 2-5
s. 6-7
s. 2-5
 Namnskylt (bilduppgift)

35
 Ll
 

s. 6-7


 Lejon, larv, lamm, loppa,
 luva

36
 Ee 
2
s. 8-9
s. 8-13
s. 6-7
 Ekorre, elefant, lek, en, le

37
 Bb 

s. 10-11


 Björn, blod, blundar,
 bokslukare (bilduppgift)

38
 Oo 
3
s. 12-13
+ s. 14
s. 14-19
s. 8-9
 Orm, lo, bo, blodsugare

39
 faktatext/
repetition 

s. 76
s. 98-99

 Blodsugare

40
 Mm 

s. 15-16


 Mus, mullvad, mat,
 melon, makaroner, majs,
 mås

41
 Aa 
4
s. 17-18
+ s.19
s. 20-25
s. 10-11
 Apa, mamma, blomma,
 handla, affär
1
42
 Ss

s. 20-21


 Säl, spindel, säng,

43
 Åå
5
s. 22-23
+ s. 24
s. 26-31
s. 12-13
 Åsna, åska, sås, blåsa,
 måla, mål

45
 faktatext/
repetition 

s. 77
s. 100-101

 Mat

46
 Nn 

s. 25-26


 Nyckelpiga (bilduppgift), 
 näbbmus, måne

47
 Uu 
6
s. 27-28
+ s. 29
s. 32-37
s. 14-15
 Uggla (bilduppgift), uv,
 hus, mulet, badar, snus,
 bus, mun, mjau

48
 Ff 

s. 30-31


 Fisk, fis, fiskbullar,
 flygfisk, film, får

49
 Ii
7
s. 32-33
+ s. 34
s. 38-43
s. 16-17
 Igelkott (bilduppgift), is,
 jag, bil, mumie

50
 faktatext/
 repetition

s. 78
s. 102-103

 Fiskar






Vecka
 Bokstav
URfilm
Arbetsbok
bokstav+ läsförståelse
Läsebok
Bokstavs-bok
 Ord och bildidéer
Kart-lägg-ning
2
Rr

s. 35-36


 Räv, rådjur, nyårsraket
 (bilduppgift)

3
Yy

8
s. 37-38
+ s. 39
s. 44-49
s. 18-19
 Yngel, rymden, fryser, myser,
 myra
2
4
Vv, Ww

s. 40 - 41


 Varg, val, väder, oväder,
 vänner

5
Ää
9
s. 42-43
+ s. 44
s. 50-55
s. 20-21
 Älg (bilduppgift), krälar, 
 väntar, fotboll, spela

6
faktatext/
 repetition

s. 79
s. 104-105

 Jorden, månen, solen och
 planeterna

7
Hh

s. 45-46


 Häst, hummer, höna, historia,
 hund

9
Tt
10
s. 47-48
+ s. 49
s. 56-61
s. 22-23
 Tiger, tomte, tant, rövare

10
Kk

s. 50-51


 Katt (bilduppgift), ko, kanin,
 kung, krona, kroppen, kliar,
 knä, kulle, fika

11
Qq
11
s. 52-53
+ s. 54
s. 62-67
s. 24-25
 Qvist, qvinna

12
faktatext/
repetition

s. 80
s. 106-107

 Vad är historia?

13
Gg
12
s. 55-57
+ s. 58
s. 68-73
s. 26-27
 Groda, grävling, guld, godis,
 grill
3
14
Pp
13
s. 59-61
+ s. 62
s. 74-79
s. 28-29
 Pingvin (bilduppgift), pirat,
 pappa, pannkaka, kapten,
 pengar, prins, pinne, pistol

16
Cc

s. 63


 Citronfjäril (bilduppgift),
 clown, bacill, cyklar, cirkus,
 cymbal, citron, cello, cirkel

17
Zz
14
s. 64-65
+ s. 66
s. 80-85
s. 30-31
 Zebra, pizza, zoo,

18
faktatext/
repetition

s. 81
s. 108-109

 Kroppen

19
Jj

s. 67


 Järv, jaguar, jätte, jultomte

20
Dd
15
s. 68-70
+ s. 71
s. 86-91
s. 32-33
 Daggmask, dromedar, djur

21
Öö

s. 72-73


 Ödla, öken, karta

22
Xx
16
s. 74-75
s. 92-97
s. 34-36
 Xylofon, sex, kex, byxor, lax,
 häxa, kraxar
4
23
faktatext/
repetition

s. 82-83
s. 110-111

 Pirater













Läs mer

Här på bloggen finns massa tips om hur jag jobbat i åk 1. Klicka här: Åk 1 för att läsa alla inlägg.

Det finns smakprov och provlektioner på Libers hemsida där du kan testa materialet: 

Här har jag beskrivit hur jag lagt upp arbetet i åk 2 och åk 3:

Gå gärna med i facebookgruppen Livet i Bokstavslandet så kan du få ännu mer tips om läromedlet. Där delar jag med mig av checklistor, arbetsscheman och andra övningar som kan vara bra att använda.

Har du ett instagramkonto kan du följa mig på @educreation_by_me

eller via min facebook-sida Educreation by M.E. Läs- och Skrivundervisning för dagliga uppdateringar, tips och idéer.

Hälsningar Marika