tisdag 19 december 2017

Livet i Bokstavslandets ord- och bildkort

Ladda ned de fina ord- och bildkorten från Livet i Bokstavslandet kostnadsfritt!

Livet i Bokstavslandets facebookgrupp har passerat 5000 medlemmar och det firas med att de efterfrågade ord- och bildkorten delas ut gratis. Gå med i Livet i Bokstavslandet - läromedlet och ladda ned korten!

Använd alla kort eller välj bort några (kanske p.g.a. stavning eller betydelse). Anpassa antalet kort efter just din elevgrupp och den aktivitet du ska genomföra.

Det finns olika förslag på övningar, t.ex:

Kims lek 

VARIANT 1: Lägg upp kort med ord och/eller bilder. Låt eleverna titta på korten i ca 30 sek. Därefter täcks korten över. Eleverna skriver eller säger vilka ord/bilder som fanns där.
VARIANT 2: Plocka bort t.ex. ett, två eller tre kort när eleverna blundar. Låt eleverna titta igen och skriva eller säga vad som saknas.

Ett skepp kommer lastat 

Lägg upp kort med ord och/eller bilder. Välj ett kort med ord eller bild t.ex. hjälm och säg ”Ett skepp kommer lastat med hjälm.” Nästa elev letar upp ett kort som börjar med det ordets sista bokstav, alltså bokstaven m: ” Ett skepp kommer lastat med mås.” Fortsätt så långt det går, börja sedan om med ett helt nytt ord.

Packa pappas kappsäck 

Lägg upp kort med ord och/eller bilder. Välj ett kort och säg vad som packas ner i ”kappsäcken” (som kan vara t.ex. en påse): ”Packa pappas kappsäck med ett ljus.” Nästa elev får den stängda påsen med kortet, upprepar det som tidigare packats, tar upp ett nytt kort och säger ”Packa pappas kappsäck med ett ljus och skridskor.” Låt eleverna hjälpa varandra om det blir svårt att minnas många ord på slutet.

Sammansatta ord 

Lägg upp kort med ord och/eller bilder. Ta upp två kort och ”slå samman”, t.ex. guld + skatt. Säg eller skriv det sammansatta ordet: guldskatt. Visa på att det ibland behövs läggas till ett s mellan orden och/eller tas bort en vokal i slutet av det första ordet: jordgubbe + paj blir jordgubbspaj. Låt också eleverna göra ”tokroliga” sammansatta ord, t.ex. piratmakaroner.

Träna meningsbyggnad och skiljetecken 

Lägg upp kort med ord och/eller bilder. Välj ett kort med ord eller bild t.ex. fisk. Sätt in ordet i en mening och säg ”Jag har en fisk, punkt.” eller ”Det är en anka, punkt.” Låt det gärna gå en halv sekunds paus innan man säger punkt. Nästa elev tar upp ett nytt kort och sätter in i en ny mening på samma sätt. Gör samma sak med frågor men lägg till ordet frågetecken: ”Är det en natt, frågetecken?” eller ”Ser du pengar, frågetecken?”

Hitta på en berättelse tillsammans 

Lägg upp kort med ord och/eller bilder. Välj ett kort och säg ”Det var en gång en tiger.” Nästa elev tar upp ett nytt kort: ”Tigern var ute och åkte tåg.” Tredje eleven fortsätter: ”Plötsligt blev det oväder.” osv.

...eller varför inte testa Marie Trapps busiga lek:

Flugsmällan

Ordkorten är utspridda på mattan. Två-tre barn sitter med varsin flugsmälla. Läraren säger ett ord och barnen ska försöka hitta och läsa rätt ordkort och sedan "smälla" ordet så snabbt som möjligt.

Ordlek för alla åldrar

Intygar att ord- och bildkorten passar de flesta åldrar! Jag hade själv med mig en bunt kort till mina syskonbarn, som hade en rolig läs- och skrivstund tillsammans med kusinerna. De äldre barnen, 7-14 år, hittade på sagor och 3-åringen "låtsasläste" korten (bild på ena sidan och ord på andra) och vi lekte också Kims lek med bildsidan upp. Jättekul!





Läs mer:

Gå med i facebookgruppen Livet i Bokstavslandet så kan du få ännu mer tips om läromedlet.

Min egen facebook-sida Los Läs- och skrivundervisning uppdateras med jämna mellanrum. 

Har du ett instagramkonto kan du följa mig på @lasoskrivundervisning för dagliga uppdateringar, tips och idéer. 



God Jul och Gott Nytt År!

önskar
Marika

söndag 17 december 2017

Ett författarporträtt av Ulf Stark



Hej! Här kommer svar. Allt gott önskar jag Spanare, Kaniner och Lilla Bo och alla andra. 
Ulf


I förra året skrev jag tillsammans med mina elever en massa frågor till författaren Ulf Stark. Eleverna blev så glada för svaret! Så roligt att få brev från en av Sveriges mest kända barnboksförfattare och som även skrivit Livet i Bokstavslandets läseböcker.

Av svaret från Ulf blev det sedan ett författarporträtt, som nu finns längst bak i Livet i Bokstavslandets arbetsbok för åk 3. Till er som använder Livet i Bokstavslandets läsebok för åk 3 rekommenderar jag att läsa porträttet tillsammans med eleverna. Kanske era elever har frågor om Ulf? Många svar tror jag ni kommer att få i texten och det blir även lättare att ha författarens perspektiv när ni läser läsebokstexterna. 

Så här berättade Ulf om sina favoritfärger:

Min favoritfärg på himlen är blå.
Min favoritfärg på gräs är grön.
Min favoritfärg på bananer är gul.
Min favoritfärg på köttbullar är brun. 
Det vore ju inte så snyggt om himlen var brun.
Så det beror ju på vad färgerna sitter på.


Ulf tipsade oss om att högläsa en av hans senaste böcker, Amy, Aron och anden.

Det blev en stor sorg för många, så även för mig, när beskedet kom om att Ulf avlidit i juni 2017. Är ändå så tacksam att vi hann få brev av honom och att han väldigt gärna ville föreläsa i Stockholm i april 2017 och berätta om Livet i Bokstavslandet för c:a 200 st pedagoger.

Under föreläsningen fick vi veta vem Ulf menade när han skrev att fröken är en skönhet i Livet i Bokstavslandets läsebok för åk 2. Det var nämligen så att han tänkte på sin egen fröken i klass ett, som han var väldigt förtjust i. Han bad henne knyta hans skor (fast han kunde knyta skorna själv), för att känna frökens doft när hon böjde sig ner för att hjälpa honom. 

Vi fick höra hur Ulf tänkte kring figurerna i Bokstavslandet. Han framhöll att texten inte kan stå på egna ben utan behöver en duktig pedagog. Han delade med sig av barndomsminnen och framhöll att kunskapsskolan behöver bli en fantasiskola genom att man t.ex. gör läsningen av läsebokstexten mera lustfylld genom rollspel. 

Minns också Ulfs ord om att läseboken för åk 3 kommer att bli en succé. Berättelsen om Ljuba, som kommer till Sverige och börjar i skolan i Bokstavslandet, är verkligen en underbar berättelse. Så varm, gripande och tänkvärd!

Ulf Stark kommer leva vidare i våra minnen och i de många berättelser han delat med oss. Skickar mitt varmaste deltagande till hans närmaste familj. 

Systern från havet av Ulf Stark är en tidlös berättelse
om flyktingbarn, som jag har högläst i klassen.

Lyssna:

Se film: 
Kan du vissla Johanna? En av Ulf Starks filmatiserade barnböcker, som finns på SVT:s Öppet arkiv och visas i TV under julen.

Läs mer:
Gå med i facebookgruppen Livet i Bokstavslandet så kan du få ännu mer tips om läromedlet. Där har Linda Ahlex precis delat med sig av ett dokument som heter Dramatisering kap 4 åk 3. Rekommenderas!

Julklappslistan 2017 - En fin lista med barnbokstips inför julen från bokinspiratörerna i Nyköping. Här finns ännu en bok, Åskan, som Ulf Stark skrivit.

Min egen facebook-sida Los Läs- och skrivundervisning uppdateras med jämna mellanrum. 

Har du ett instagramkonto kan du följa mig på @lasoskrivundervisning för dagliga uppdateringar, tips och idéer. 

Hälsningar Marika 

Julklappslistan 2017

Här kommer en fin julklappslista med boktips från bokinspiratörerna i Nyköping. 
Hoppfulla hälsningar om att det är många små och stora som får en utvald bok i julklapp! 

Klicka nedan för att ta del av hela listan!

Julklappslistan