fredag 14 augusti 2015

Lära sig hur man lär sig

Arkiv: Inlägg som flyttats från min klassblogg skrivet 2012-11-21

I veckan jobbar vi mycket med att förbereda oss för vårt utvecklingssamtal. Vi tänker efter vad vi har lärt oss, vilka starka sidor vi har och vad vi vill ha som nya utvecklingsmål. Ibland är det svårt att komma på vad man kan eller inte kan.

Veckans ordbilder är passande nog kan och inte. Vi har haft en liten teater med ugglan Spanarn och vår vätte Lillemor för att lära oss mer om hur man lär sig (metainlärning).Ugglan Spanarn sitter på Kan-stolen och vätten Lillemor sitter på Kan inte-stolen. Hon har en lapp i handen där det står: Vad är alfabetet?

Spanarn spanar in lappen och säger att han förstår att Lillemor säger att hon inte kan.

- Vad bra, säger Spanarn, för jag ska lära dig Lillemor. Den där lappen ser ut ungefär som en biljett. En biljett som ska ta dig till Kan-stolen.

- Det här med alfabetet är inte helt lätt, men jag har varit med om att folk inte kan förut och det brukar lösa sig. Det gör inget att du inte kan - ta det lugnt, vi kommer att hitta ett sätt så att du kan, säger den kloka ugglan.

Lillemor är bara tyst, men hon ser ut som hon litar på ugglan. Spanarn och Lillemor är ju nästan som syskon. De bor i samma skrubb.- Du kan inte vara ensam Lillemor. Vi gör det här tillsammans. Flytta din stol närmare. Du lånar av mig först. Jag är din fiffiga kompis. Sedan kan du själv, fortsätter Spanarn.

Lillemor börjar se ganska glad ut.- Vad ska du ha i händerna när du tar det här steget från Kan inte till Kan stolen? Vad behöver du för verktyg? Penna, sudd och bokstäver kan vara bra.

- Var jobbar du bäst när du lär dig? I ett rum där du inte kan bli störd, i klassrummet eller kanske utomhus?

Lillemor ser ganska nöjd ut med att sitta nära sin fiffiga kompis. Hon slappnar av och lyssnar.

Spanarn lär oss en alfabetsramsa. Vi hittar på rörelser och bilder som vi kan rita till ramsan för att vi ska komma ihåg den. Alla barn är med och hjälper till.Nu börjar Lillemor närma sig Kan-stolen! Hon har fått hjälp av sin fiffiga kompis, hon har rätt verktyg och ett bra rum att jobba i. Fantasin flödar!

Alla barn har fått en alfabetsplansch som de själva varit med och ritat bilder till. Träna gärna på ramsan hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar