fredag 14 augusti 2015

Böcker att läsa under lovet

Arkiv: Inlägg som flyttats från min klassblogg skrivet 2012-12-28


Vill påminna om att lästräna även under jullovet. Det blir ett uppehåll på tre veckor från läsläxan och de som precis har kommit igång med att läsa tappar en hel del om lästräningen lämnas bort.Här kommer en hel hög med boktips från kommunens läsinspiratörer.

Läsa själv


Ben Kemoun, Trollerihatten.
Nico har varit sjuk några dagar och när han kommer tillbaka visar det sig vara en dag när alla skulle ha klätt ut sig. Sur och tvär genomlever han dagen där alla andra är vampyrer, spöken, prinsessor och annat spännande. Ett besök på en trolleriföreställning förändrar denna hemska dag…

Eklund Wilson, Farligt höga hinder, Liten flicka, stor häst
Två utmärkta lästräningsböcker om att börja rida och alla små och stora problem som kan uppstå då. Bra läsning även för dem som inte är riktigt hästbitna.

Wänblad, Min vän Boris.
Ebba har fått en ny kompis som heter Boris och som hon ska få följa med hem. Problemet är att han är ett monster och bor med sin familj i ett gammalt spökhus fullt med ruskigheter, lite skrämmande, men också riktigt fnissig historia!

Olczak, Trolldom i Gamla Stan
Pojken Jack och hans motorcykelfrälsta moster Betty blir jagade av övernaturliga varelser i Stockholm. Som tur är har de en trolldomsbok tillhanda och med hjälp av den kan Jack skaffa sig olika sorters övernaturliga krafter. Del 1 i en serie på 4 böcker. Del 2 har också hunnit komma ut och heter Vålnader på Vasaskeppet.

Salmson, Häxfolket: De stulna barnen, Fly, Sol, fly!, Magiska krafter
3 delar om Häxfolket, spännande fantasy att läsa själv om de tre vännerna Arel, Enos och Sol med olika bakgrund. Vilka är egentligen Häxfolket?

Dahlin, Dilsa och kärlekens mysterier
Dilsa får nu ett eget fall att lösa. Hon kontaktas av Ella som är förälskad i Axel. Ella vill vet om Axet känner likadant. Kärlek kan var lika svårt som brott och Dilsa gör allt för att hjälpa Ella.

Bross, Ficktjuvar i centrum
Kevin och Dina hjälper polisen att fånga ficktjuvar i sitt andra fall. Första delen heter Nattspaning.

Oskarsson, Fråga chans
Jack är kär i Emilia. Han tänker på henne hela tiden. Han borde fråga chans, men hur gör man?

Melin, Mitt liv som monster
När Alma trampade på en A-brunn blev hon en apa. Dags att bli människa igen. Hon trampar på en M-brunn. M som i människa, trodde hon ja!

Sindt, Turbo och hemligheten

Widmark, Snömannens hemlighet
Senaste boken om Nelly Rapp som är monsteragent och löser mysterier.

Schubert, Fotbollskampen

Wirsen, Vem lurar vem?
Lättläst

Hallberg, Natten då Sigge föddes
Början på historien om Sigge, lättläst

Lindell, Iris Karlsson värsta sommar
Iris brukar vara hos farmor och farfar på sommarlovet, men farfar dog i julas. Tänk om farmor fortfarande gråter hela tiden? Men semestern blir inte alls som Iris trott. Den blir helknasig!

Widmark, Simborgarmysteriet

Bengtsson/Unenge, Vilmers första tävling
Om Vilmer som kör motocross.

Slagsmål  (Helena Bross)  
Frank råkar ut för något hemskt när han är på väg till specialläraren

Kalaskatastrofen ( Ingelin Angerborn) 
Klant&kompani är i farten. Katastrofen är ett faktum när en kärleksförklaring görs på ett maskeradparty och det visar sig att det inte är rätt person under förklädnaden.

Födelsedagsmysteriet (Martin Widmark)
Ännu ett fall för Lasse och Maja

Tudor & Konta Monsterdansen (Annika Widholm)
Tudor och Konta går i samma klass. Under en utflykt till museet försvinner Konta. Ska Tudor våga leta efter sin kompis? Och finns det ett monster på museet?

Småkrypsjakten (Helena Bross)
Vad händer när det går löss i klassen?

Lilla E på Manhattan (Charlotta Lannebo)
Följ Lilla E när hon semestrar på Manhattan.

De spökande prästerna (Martin Widmark)
Nelly Rapp fortsätter att lösa mysterier.

Världens grisigaste gäst (Måns Gahrton & Johan Unenge)
Ytterligare en bok i serien om Hotell Gyllene Knorren.

Vilmer i hårdträning (Johan Unenge)
Vilmer är sju år. Han ÄLSKAR cross och har precis börjat tävla.

Trio i trubbel (Thomas Halling)
Serie om syskonen Linus, Maja och Oskar är älskade av barn runt om i Sverige. Syskonen hamnar ständigt i lagom läskiga äventyr och får vara med om saker de vuxna har väldigt svårt att tro på.

Cirkusdeckarna (Dan Höjer)
De två största stjärnorna på Cirkus Pommery är de unga tvillingarna Kaspar och Katinka. Publiken häpnar när de visar sina fantastiska konster. Men Kaspar och Katinka gillar också mysterier.

Riddarskolan (Magnus Ljunggren)
Full galopp med Riddarskolan! Riddare, spänning, humor och lättläst i en lekfull blandning av riddarliv och skolmiljö för både killar och tjejer.

Hjälp! Jag gjorde Linn illa! Hjälp! Jag tappade bort en hund! (Jo Salmson)
Med få ord, och stor plats för illustrationer, låter Jo Salmson läsaren följa med på ett spännande och lite läskigt vardagsdrama i förorten.

Läsa mer och högläsning


Håkans, Kärlekskrisen
Juni har en supercool kusin, Ella. Hon har en pojkvän. Juni har ju Jonah som ju är en pojke och en vän. Hon trasslar in sig i lögner om denna pojkvän som ju inte är en pojkvän på riktigt, eller?

Alakoski, Dagens Harry
Tiia och pappa bor i Ystad. Mamma är död. Varje dag när hon kommer hem från skolan berättar hon om Harri, vad han hittat på för tokigheter.

Lidbeck, Den sorgsne veterinären
10:e boken om de tre tjejerna Tyra, Siri och Bella som löser mysterier.

Widmark, Den dansande djävulen, Fyrtornet i Son-Li
Tyko Flores färdas genom tre världar, en resa som utsätter honom för livsfarliga uppdrag och för honom allt närmare sanningen om sitt ursprung.

Jonols, Biljana är inte kär!

Genar, Pensionat Vidablicks gåta
Katten med de sorgsna ögonen leder Saga till det gamla huset, Pensionat Vidablick, där hon möter en gammal dam som börjar berätta sin livshistoria. Saga blir länken mellan det som hände förr och det som händer nu. Marie Gripe-mystik.

Widmark, Slottets förbannelse
Jacob och Emma följer med sin mamma till Löfstad slott. Där möter de Björn som guidar på slottet. Det han berättar får dem att tänka på flickan de mötet på vägen till slottet. Vem var hon egentligen?

Nilsson, Extra En morgon stod hon bara där.
Pim-Pim får syn på den nya flickan. Vem är hon och vad kan hon komma att betyda för honom och de andra i klassen.

Kibuishi, Amulett: Stenväktaren
Emily finner en magisk amulett och öppningen till en underjordisk gång. Hennes mamma blir kidnappad av ett monster och Emily och Navin ger sig ner för att rädda henne…

Sandén, Petrinideckarna
Spännande

Bronsdolken  (Michelle Paver)
Spännande historia från bronsåldern där tolvåriga Hylas jagas av ondskans krigare. Den här boken heter "Den utstötte". Det ska bli fem delar.

Valarnas sång (Wilson)
Valarnas sång är en både rörande och fängslande berättelse.  Ellas mamma ligger i koma. Det enda som håller Ella uppe är skolarbetet om valar. Valar sjunger för att locka till sig vänner ibland i flera timmar. Kanske kan en valsång väcka hennes mamma?

Den magiska kappan (Katarina Genar)
Kan saker ha en själ? På sin 11-årsdag får Livia den finaste röda kappa hon kan tänka sig. Att den är begagnad syns knappt. Men vem kan ha ägt kappan före henne? Tanken släpper inte taget. Mystiskt spännande, tät och suggestiv barnroman.

Motståndarna del 1 Förföljda del 2 (Arne Norlin)
Tove och Noel är båda 12 år och tycker fotboll är det roligaste som finns. Men det gäller att hålla på rätt lag! Kan man bli ihop med någon som har ett annat favoritlag?

Utsikt från livets planet (Berggren, Lennart Lordis loggbok)
Han heter egentligen Lennart men kallas för Lordi och han gillar rosa. Följ hans liv under ett år där han filosoferar i sin dagbok om livet, döden och universum. En bok med mycket humor och värme.

Skuggan i väggen (Kerstin Lundberg Hahn)
Mikaela, eller Micke som hon kallas, flyttar med sin mamma till ett gammalt hus på landet. I Mickes rum finns en konstig fläck på väggen som ser ut som en skugga av en liten flicka. Och i skolan säger alla att huset hon bor i är ett riktigt spökhus. Det berättas om en flicka som drunknade i älven för länge sen och när konstiga saker börja hända i huset måste Micke undersöka hur allt hänger ihop.

Vinterkarusellen (Gavander)
Vinterkarusellen utspelar sig under några veckor runt jul. Mycket relationer och komplikationer!

Förvandlad (Mårten Melin)
Boken börjar med att huvudpersonen Måns en morgon vaknar upp med jordiga fötter och hårstrån mellan tänderna. Han har ingen aning om vad som har hänt under natten. Men detta är bara början på en hel rad av märkliga händelser som Måns råkar ut för. ”Vampyrstuk”


Faktaböcker


Känn igen 25 träd m fl (Bergenholz)
En ny serie med 10 färgstarka, små praktiska naturböcker för hela familjen. Stor som liten.

Supersnabb (Dan Höjer)
Dan Höjer filosoferar kring ämnet snabbhet, i en lättläst faktabok. Här möter vi snabba fåglar, tåg, människor och planeter, men vi får också fundera över om det alltid är bäst att vara snabb, är lite som Guinness rekordbok men betydligt mer begränsad och lättläst.

Superstark (Dan Höjer)
Lättläst faktabok om styrka.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar