lördag 15 augusti 2015

Lära in genom lek i svenska och SO

Arkiv: Inlägg som flyttats från min klassblogg skrivet 2013-04-12


I vårt fortsatta SO-arbete med Vårt samhälle har vi byggt ett eget samhälle. Barnen blev indelade i grupper och fick planera tillsammans vad deras samhälle skulle innehålla. Olika service-byggnader (orange färg) såsom sjukhus, stadshus, räddningsstation, supermarket och skola var värda 15 poäng. Butiker (blå färg), som pizzeria, mäklare, florist och leksaksaffär var värda 10 poäng. Vanlig hus var värda 5 poäng. De fick inte ha mer än 100 poäng i samhället, så det blev mycket bra diskussioner i grupperna om vad som skulle prioriteras. När alla byggnader var på plats fick de döpa sitt samhälle och rita in fina lekparker, övergångsställen, parkeringsplatser m.m. Grupperna fungerade jättebra och det berodde säkert till stor del på att det var en uppgift som engagerade. När alla grupper var klara fick de redovisa inför klassen.



I våra temagrupper sol, vind och vatten har vi i svenskan lekt oss till skrivande. I par om två och två fick de välja bland en massa små leksaksfigurer (björnar, dinosaurier, spindlar, katter, rävar m.m.) och sätta ihop en liten berättelse med hjälp av dem. När de lekt klart fick de skriva och rita en planering på ett stort A3-papper om vad som skulle hända först, inuti och sist i sagan. När planeringen var klar satte de igång att skriva sina böcker. Vi fortsätter med arbetet i nästa vecka. Barnen har börjat forma väldigt fina bokstäver nu. Den här gången blev det att skriva för hand, men nästa gång tar vi datorerna till hjälp igen.

2 kommentarer:

  1. Hej
    Vilken fin blogg du har. Här hittar jag massor :)
    Det här var några år sedan men det verkar ju jätteroligt och lärorikt.
    Finns det möjlighet att få tag på dina mallar till det här med staden?
    Om du har möjlighet att maila mig skulle jag bli jätteglad.
    Vänliga hälsningar
    Irene Börjesson
    Friskolan Svettpärlan i Karlskrona
    irene.borjesson@svettparlan.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det här materialet, som heter Vårt samhälle, finns på Ung företagsamhet. Länk: https://ungforetagsamhet.se/vart-samhalle

      Radera