fredag 14 augusti 2015

Födelsedagen

Arkiv: Inlägg som flyttats från min klassblogg skrivet 2012-10-12

Idag när sörgruppsbarnen kom in efter rasten hade ägget kläckts. Ägget låg trasigt i korgen på mattan. Barnen blev alldeles till sig av upphetsning. De sprang och hämtade norrgruppsbarnen, som snabbt kom in för att titta. Alla fick sätta sig.

Då upptäckte vi en liten figur som satt uppe bredvid frökens dator och tittade på alla barn. Den hade ett ihoprullat brev i handen.


Efter en lång väntan fick vi äntligen vara med om att något kom fram ur ägget. Denna lilla figur är redan viktig för alla som undrat och väntat. Alla ville förstås lära känna det.


Vad är det för en figur?

- Är det en gumma?
- Är det en häxa?
- Är det en mormor?
- Eller en trollmor?

Fröken lyfte på kjolen på figuren för att kontrollera om den hade någon trollsvans.

- Men så får man inte lyfta på kjolen på folk! utbrast ett barn.

Vi är inte helt säkra på vad det är för en sorts figur, men den kändes ullig. Är det någon av er där hemma som sett en liknande figur och kan hjälpa oss med vad det kan vara för något?


Hade någon gissat rätt?

Nej, ingen hade i alla fall målat en sådan figur på sin bild, men någon säger sig nog ha tänkt att det var just en sådan. Hade bara inte hunnit säga det.


Kan man födas gammal?

Eva kom in i klassrummet för att titta. Hon berättade, att nyfödda ofta ser lite skrynkliga och gamla ut i ansiktet. Så det är nog bara så den ser ut.

För att alla skulle få en chans att bekanta sig med figuren fick barnen i tur och ordning hälsa och presentera sig för figuren.

Idag blev det ju figurens födelsedag. Vi sjöng "Ja må hon leva", för vi tror att det är en hon.


Var ska hon bo?

Hur ska hon känna sig trygg nu när hon har kläckts?

Många tyckte det skulle vara väldans bra med ett hus av en papplåda där det kan finnas en liten säng. Tills vidare bäddade vi åt henne i korgen så hon får sova på en plats hon är van vid.


Vad ska hon heta?

Vi öppnade och läste meddelandet tillsammans.


Vi delade upp oss i grupper och diskuterade en stund. Några skrev ner namnförslag. Ni får gärna hemma, om ni vill, diskutera fram namnförslag och skriva ner på en lapp tills på måndag. Figuren ska sedan få välja ett namn som hon vill ha.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar