lördag 15 augusti 2015

B som i björn

Lek med ord i appen Visual Poetry.
Veckans bokstav är B och förutom bokstavsarbete har vi bildat sammansatta ord av orden björn, brand och bil. Det blev t.ex. isbjörn, brunbjörn och björnbär. Vi har även pratat om motsatsord som kall - varm, stark - svag och glad - ledsen.

Våra muntliga samtal där vi pratar med skiljetecken blir bara bättre och bättre. Eleverna tänker på att svara med flera ord och använda flera av orden i frågan då de säger sitt svar. Vi pratar om vad vi gjort i helgen och det muntliga kommer även in i SO:n.

Dena veckas lektion om Vårt Samhälle handlade om att betala skatt. Eleverna fick olika yrken, både från näringslivet och den offentliga sektorn. Alla i näringslivet (frisörer, journalister, fotografer, mäklare, florister, säljare osv)  fick först sin lön, 3000 kr, i låtsaspengar.

För att den offentliga sektorn (t.ex. läkare, politiker, sjuksköterskor, poliser, brandmän, lärare osv) ska få lön måste näringslivet betala skatt. De fick betala 1000 kr i skatt (inte så populärt).

Då kunde den offentliga sektorn få sin lön, först 3000 kr, men det ska ju vara rättvist, så de fick också betala skatt. Sedan fanns det pengar över till att t.ex. bygga vägar, trafikljus, sporthall, lekparker, skolor osv.

Barnen blev väldigt glada att få prata om de yrken jag tilldelat dem. De fick också komma fram en i taget och berätta för klassen varför just deras jobb var så viktiga.

Vi får absolut fortsätta prata om framtidsdrömmar. Det är spännande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar