söndag 8 mars 2015

Sportordsjakten

Lyssnade till några inspirerande fotbollstränare från Värmbols FC i Katrineholm vid en föreläsning, Utan språk är du körd, för ett år sedan. De hade gått in för att jobba med värdegrund i sitt fotbollslag. I samband med det arbetet tog de också in den värdefulla läsningen och involverade både föräldrar och spelare i ett förebyggande arbete för att skapa en bra kompisanda och vi-känsla i laget.

Alla spelare Värmbols FC fick en egen Kasper-bok (författare Jörn Jensen), som den lokala bokhandeln gick in och sponsrade. En spelare från A-laget kom och presenterade boken. Samtalen under träningen inleddes utifrån ett givet avsnitt i boken. Tillsammans sammanfattade tränare och spelare vad avsnittet handlade om och ställde frågor kring texten. Det blev ett fördjupat samtal kring läsningen kopplat till fotboll. Föräldrarna läste parallellt med detta boken Topp och bredd av Tommy Söderberg, som också bjöds in för att föreläsa för föräldrarna i Katrineholm.

Så utifrån de här idéerna och tanken på att vi i Nyköping snart ska ha Den stora läsfesten med inriktning sport har mina tankar snurrat vidare. Tack vare Sportordsjakten har jag utmanat mina elever och eleverna har sagt att de också vill utmana mig! Vi kommer att redovisa vårt arbete under Den stora läsfesten den 22 april vid Culturum, där skolor i Nyköpings kommun samlas för att presentera sina arbeten. Johan Unenge, som både är författare, serietecknare och skateboardåkare kommer att finnas på plats. Därför passar det bra för oss i tiden att vi genomför Sportordsjakten under fyra veckor (16 mars - 12 april) innan läsfesten äger rum.

Sportordsjakten går ut på att eleven hemma läser 15 min och rör på sig 15 min och dessutom letar sportord som skrivs in i en logg.

Varje dag kan eleven få max 3 poäng.
1 poäng per del (läsa + röra sig + ord).


Vuxna (t.ex. undertecknad) som är med måste självklart göra dubbelt så mycket för att få 1 poäng. Spännande utmaning, så nu får jag allt skärpa mig med läsning och träning. Kanske fler som hakar på hemma i stugorna?

Alla elever har fått en egen logg som de just nu har i sina lådor, men den sista utmaningsveckan är det påsklov och då får eleverna fylla i sin logg hemma. Det är frivilligt att delta! Efter påsklovet räknar vi ut ett medelvärde för deltagande elever och jämför med frökens. 
Alla läs- och rörelseaktiviteter är viktiga.

Loggen kan du ladda ned genom att klicka här!Våra bokhyllor har fyllts på med nya sportböcker från kommunbiblioteket. Idag fick eleverna en presentation av böckerna, som var en blandning mellan allt från fotboll till ridning. Läsintresset var väldigt stort, så jag hoppas att eleverna vill tipsa varandra om bra böcker under de här veckorna. Efter påsk får de välja en bok att skriva en bokrecension om.


Här nedan har jag plockat några citat och en film av och med Johan Unenge och hemsidan Paus - du och en bok.

“Idrottens värld är en fantastisk plats att nå unga med läsning. Här finns engagemanget hos barn, föräldrar och tränare."


"Läsning har en fantastisk egenhet. Den trimmar en annan del av kroppen man sällan kommer åt med vanlig träning – hjärnan. Fantasi, inlevelseförmåga, förmågan att ladda och återhämta sig. Alla är sportbegrepp där läsningen kan hjälpa till."

"Att behärska språk är avgörande för en ung människas framtid. Idrotten med sin positiva atmosfär har en chans att hjälpa till med detta genom läsning på olika sätt."Inga kommentarer:

Skicka en kommentar