fredag 9 maj 2014

#SETT2014 - min sammanfattning

Åkte till #SETT2014 med höga förväntningar. Var där i förra året och visste att föreläsningarna höll hög klass. Såg också fram emot att träffa alla kollegor, som jag knutit kontakter med via sociala medier under det gångna året. Mitt kontaktnät har blivit mycket större via fb, twitter, digitala skollyftet osv och jag har fått så mycket inspiration att skolutveckla tack vare all positivitet, glädje och antijante som finns runt om i landet. I det här inlägget delar jag med mig av alla mina vänners och föreläsares twitteralias (kan vara en början för dig som är ny twittrare).

När vi anlände strax innan kl 10 var det tyvärr redan fullt på Camilla Askebäck Diaz (@Askeback) föreläsning om Appar i helklass - ett interaktiv inspirationstillfälle. Vi insåg direkt att nu gällde det att börja vara ute i god tid för att komma in på de föreläsningar man verkligen ville gå på och att ställa sig i kö, helst en halvtimme innan föreläsningens början.

Min kompis hade en reservplan, så vi gled in på Karin Nygårds (@grishund) föreläsning Hacka Läroplanen! där det fanns plats. Karin berättade om hur hon startade techerhack.com, för att samla in resurser som har med Digitalkunskap, programmering, att göra. Hon hade synat läroplanen och hittat belägg för att jobba med programmering i år 5. Jag hade lite svårt att ta till mig programmeringsdelen eftersom jag inte provat själv. Det handlar mycket om problemlösning. Skulle nog behövt lite mer praktiska tips, men det som Karin vidhöll om att vi ska anpassa undervisningen efter vad läraren kan eller eleverna behöver, så inser jag att det här är något jag får försöka lära mig i framtiden. Det är en demokratisk plikt att lära sig hur samhället fungerar. Eleverna är fantastiska resurser och många av Karins elever har undervisat både äldre elever och t.o.m. rektorer.

På väg ut från föreläsningen träffade jag på de första twännerna IRL: Ulrica Elisson Grane (@Wimsis), Ninna Kristianssen (@ninkri) och Kristina Jonsson (@KristinaJonsso1). Oj, oj vad kul och spännande att ses på riktigt. Vi var helt till oss. Vilken glädje (jag är så glad så jag blundar på fotot)!


Jag slog följe med @Wimsis till nästa föreläsning om tidig läs- och skrivinlärning där vi också träffade Susanne Jönsson (@ses1549). Joachim Thornström (@joachimth) driver sajterna Skolväskan och Skolappar. Idag har vi långt fler redskap än vi tidigare haft för läs- och skrivinlärning. Han berättade om hur man kan använda lärplattor i den tidiga läs- och skrivinlärningen. Det var lätt att lyssna till och hänga med i Joachims föreläsning och jag fick massor med bra tips på appar som jag ska spana in. En del har jag sett och provat förut, men det är alltid bra att bli påmind om de riktigt bra. Exempel: iMovie, Toca Boca, Letterschool, DJ Doris, Skolstil 2, Write Reader, Todays Meet (för t.ex. klassråd), Book Creator, Skype, Soundcloud, Story Creator Pro, Story Wheel, Animoto, Videolicious, Snapguide, 3D Avatar Creator, Foldify, Toca Store m.fl.

Hade så sett fram emot Hanna Stehagens (@stehagen) föreläsning om hennes språkutvecklande klassrum, men den var tyvärr inställd.

Många av föreläsningarna i år var tysta, d.v.s. man fick ha hörlurar på sig för att höra vad föreläsaren sa. Lite annorlunda, föredrar att lyssna till föreläsare med mikrofon, men det fungerade helt okej.



Rekommenderade mina kollegor (@prinzezzhart m.fl.) att gå och lyssna på Micke Gunnarsson (@mickegunnarsson), en äkta inspiratör som har en fantastisk förmåga att vara rolig och bjuda på sig själv. Hans framträdanden ger en hög igenkänningsfaktor både som pedagog och förälder. Det skadade inte att lyssna en gång till för mig heller.

Han pratade om alla de utmaningar vi ställs inför som vuxna. Hur påverkas vi av att våra barn föds in i det digitala? Att lägga på luren har fått en helt ny ofattbar innebörd när vi har mobiler. Han ställde vår föreställningsvärld på ända. Är skolsystemet till för våra barn eller är våra barn till för systemet? Det finns så många barn som inte vet varför de går i skolan. Micke älskar att ge tankeställare och överraskningar. Han skriver små meddelanden på toapapper "Lever du dagen eller överlever du den?" och lägger femkronor i tuggummiapparaterna utanför affärerna. Han gjorde också jämförelsen mellan bussen med förskoleklassbarn som åker första dagen till skolan och de vuxna som åker första dagen efter semestern till sina jobb. Var på vägen slocknar glöden?

Ta dig gärna tid att titta på det här underbara klippet med Micke Gunnarsson, så förstår du vad jag menar.



Vad hann jag göra mer då? Jo förstås träffa ännu flera underbara kollegor från Skåne (@Bnua), Varberg (@Abundance67)), Leksand (@Wimsis), Göteborg (@emeliohrn)(@ottobergman) och Umeå (@ninkri). Att stå i kö fick en ny innebörd på SETT2014. Även om det var jättekul att prata med alla fina kollegor blev det väldigt varmt, trångt och tryckande att behöva köa för varje föreläsningstillfälle. Hoppas det blir andra lösningar inför nästa år.


Vi bestämde oss för att tillsammans gå och lyssna på Sara Bruun (@SaraBruun3), som var ett modigt exempel. Hon har nämligen inte bloggat så speciellt länge, ett halvår ungefär,  men vågade ändå ta steget och berätta om vad hon gjorde som språklärare med sina elever på högstadiet. Flippat eller utflippat klassrum - det är frågan? Denna föreläsning var riktigt bra för att den var så konkret och verkligen visade att man behöver inte vara ett IT-proffs för att börja flippa undervisningen. Sara visade sin blogg www.bruunskolblogg.blogspot.com och där kan ni hitta de mesta av de bästa tipsen hon gav på en väldigt stark föreläsning. Hon hävdade även att flippade lärarkonferenser frigör tid att lära sig de digitala hjälpmedlen. Kanske något som vi kan försöka ta tillvara?

Onsdagskvällen tillbringades med härliga kollegor på restaurang Victoria Tower. Minnen att spara och ha med sig! Där dök även Therese Linnér (@anthlin) upp. Så roligt!




På torsdagmorgon vaknade vi upp som rutinerade mässbesökare. Snabbt in på mässan, lämna in jacka och väska i garderoben för att hinna in på Beppe Singers (@hjarnbeppe) föreläsning I huvudet på ett IG-barn. Det som fångar mig av en bra föreläsare är en sådan som berör. Det gjorde Beppe. Även om han kunde låtit bli att svära i var och varannan mening. Han berättade med inlevelse om hur han kände sig värdelös som elev och hur han till sist faktiskt blev matematiklärare och sedan programledare för SVT:s Hjärnkontoret. Läs gärna Beppes hela blogginlägg som verkligen berör. I slutet fick vi göra ett experiment med en lysande pingisboll. Alla i hela publiken ställde sig upp, tog varandra i hand och ledde ström så vi lyckades tända lampan. Coolt!


Nu till något som jag känner kommer vara mitt framtida ämne, nämligen hur man arbetar med nyanlända elever. Hulya Basaran (@Hulbas) arbetar som lärare i svenska som andraspråk i förberedelseklassen i Trollhättan med uppdrag att skapa språkutvecklande arbetssätt - analogt och digitalt. Hulya berättade fantastiskt konkret med elevexempel om hur allt startade och hur elever som är nya i skolan, nya i Sverige, idag använder digitala verktyg och webbresurser i sin språk- och kunskapsutveckling. Om sin blogg http://fbkkronan.skolbloggen.se/ berättade hon om då hon frågade föräldrarna om hon kunde få publicera elevernas texter och böcker på bloggen. Föräldrarna blev väldigt positiva och ville gärna det. En sådan möjlighet för dem att dela vidare via Facebook till sitt hemland. Eleverna var delaktiga i skapandet av bloggen och ville ha en flaggräknare, som visade från vilka länder bloggbesökarna var, som i sin tur ledde till att fröken också fick dela sitt inlägg på fb för att de skulle få dit en turkisk flagga. 


Tredje föreläsningen vi skyndade till var Jobba smart - att vara en bra lärare utan att jobba ihjäl sig med Helena Kvarnsell (@Helenakvarnsell). Hon var världsmästare i att göra tabeller i Worddokument, att skapa både års- och terminsplaneringar. Hon valde bort "borde" och gjorde det som stod i läroplanen. Hennes bloggexempel www.attleva.n.nu var ett fint exempel på hur hon informerar eleverna och lägger upp deras arbeten. Hon visade hur hon kan arbeta med IT integrerat i undervisningen utan att jobba ihjäl sig. Det jag fastnade för, som var riktigt bra var hennes bedömningsmatriser som kompletterades med elevernas egna kommentarer (vad de är stolta över, vad  de ska komplettera med och utveckla för att få ett högre betyg). Hon tyckte att det är eleverna som bäst vet vad de ska utveckla och inte hon.


Bra föreläsningar hittills - och där tog det inte slut! Nu till min favorit Anne-Marie Körling (@Korlingsord). 
Hon inledde med: - Se dagen här och nu! och gav en massa bra exempel på vad vi inte ska säga: 
- Äntligen fredag!
- Jag hann inte!
- Du behöver bara göra tre!
- Jag ser att ni är trötta nu!
Vi talar ofta om det som det vore tvång och inte något lustbetonat. 
Säg positivt: - Vad har vi kommit fram till?

Vi pratade i kör och sa orden orättvist, veranda, förtjusning, skolgården med olika känsloord. Anne-Marie läste ur Pippi börjar skolan och delade också med sig av citat av bl.a. Gunnar Ekelöf, Thomas Halling, Thomas Tranströmer och Karin Boye.

Om prov:
En vanlig fråga från eleverna var: - Kommer det här på provet?
(Kommer det här påverka mitt liv?)
Återge kunskaperna efter provet. Skriv ner elevernas tankar. Vad tycker du jag har missat att fråga om?

Om SMS:
Sammanfatta kortfattat via SMS buddismens innehåll.
Vad skulle du tycka om att vara buddist?
Många kloka tankar av eleverna.

Om hopp:
- Jag har inget hopp, sa eleven.
- Det försvann igår. G igår, IG idag. 

"Eleven ska i skolan möta respekt för sitt arbete och sin person" - Lgr11 s. 10.

Om tråååkigt!
Begreppet betyder massor med olika saker:
Mer kommunikation!
Mer meningsfullhet!

Eleverna får lägga sig i författarens texter.
Medverkan - eleverna ger tips till läraren (Anne-Marie fick göra om sin lektion).

Vår skolberättelse gör skillnad. Vi behöver pedagogiska diskussioner som verkar för professionen. Berätta om det som ägde rum! Att sätta ord och få syn på praktiken i skolan. 

Lärare gör skillnad! 
Hur gör vi skillnad? Hur vill vi bli ihågkomna? Hur påverkar det mig?

Slutligen en sista föreläsning av Årstaskolans lärare Josef Sahlin (@Josef_Sahlin) och Martin Fernström (@martinfernstrom). Ett gäng fartfyllda pedagoger som påminde om 70-talets Magnus och Brasse. Deras budskap var få uppgifter över lång tid med riktiga mottagare under processen och när det är klart. De gjorde en uppgift eller tema under en termin. De strävar efter ett arbete med, för och av elever som är processfokuserat. De berättade med inlevelse om romanprojekt som de frikostigt delar med sig av via Årstaskolans blogg och bibblis.se. Ett häftigt arbete de också utvecklat är Tala som Ted (talasomted.se), där eleverna övar sig i att hålla tal. De avslutade med att visa en film om en elev som håll ett tal om sin pappa. Tror inte ett öga var torrt!



De föreläsningar jag mest kommer ihåg är de som berörde och det var verkligen de flesta. Riktigt bra klass på SETT-föreläsningarna även i år alltså!

Avslutade en runda på mässan och fick faktiskt lyssna några minuter på Camilla Askebäck Diaz i Tänk Om:s monter där hon delade med sig av apptips. Kände att hon knöt ihop säcken på ett bra sätt. 





Tack alla vänner, twänner, kollegor och föreläsare för den här gången. Helt fantastiskt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar