onsdag 2 oktober 2013

Skriva dagbok

Så spännande att skriva dagbok. Att få ha en egen dagbok där man får skriva vad man vill, stava som man vill och det bästa av allt - ingen annan får läsa i den.Eleverna övade först i Diamantjaktens arbetsbok på att göra en lista över saker som hänt under en rolig dag, som de kom ihåg. Vi tränade på att skriva datum på olika sätt och gjorde roliga hälsningsfraser:
  • Morsning korsning dagboken!
  • Tjaba tjena hallå! 
  • Hej hopp galopp dagboken!
Vad mycket eleverna börjat skriva nu. Meningarna flöt på fint. Jag uppmanade dem att inte bry sig om stavning. De fick skriva som de ville. Det fick dem verkligen att komma igång.

När alla gjort övningen i arbetsboken fick de välja en egen dagbok i fin färg. Eleverna fick skriva varningstexter på sin dagbok, t.ex. Varning! Om du läser i min dagbok kommer min kanin att bita dig. 

Jag kommer att låsa in dagböckerna så de inte hamnar i orätta händer. Det har redan skrivits flitigt i dagböckerna och det här med hemlighetsmakeriet gjorde det extra spännande.

Jag tror inte på att peta i stavningen för mycket. Barnen ska ha skrivglädje.

Lyssna gärna på ett radioprogram i P4 där jag berättade om min syn på att behålla skrivglädjen i de lägre åldrarna. Det handlar både om att skriva med penna och på dator. Även läsfixarna finns med i slutet av programmet.


Lyssna: Försteläraren Marika Nylund Ek om fler nya sätt att lära barn skriva och läsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar