lördag 15 mars 2014

Kamratrespons, fakta o föreläsningar

 • Förra veckans kamratrespons av djurbilder börjar nå sitt slut. Många har ritat om och förbättrat sin bild flera gånger och börjar känna sig nöjda.
 • Vi har samtalat om hur man läser med flyt och inlevelse. Tvåorna fick läsa en faktatext om en björn ur Diamantjaktens arbetsbok för en kompis och tillsammans prata om och rita in på vilket trappsteg de kan tänkas ligga i en läsutvecklingsmatris (källa: Cecilia Seiman). Under våren kommer jag träffa varje elev enskilt och samtala/diskutera deras läsutveckling inom läsflyt och läsförståelse.
 • Läsläxan i veckan lästes upp för kamrat och två stjärnor och en idé-lapp klistrades in längre bak i läxboken. Från ovannämnda matris fick barnen mer idéer och tips.
 • Skrivande av faktatext om eget valt djur i världen har de flesta blivit klara med. När vi ändå var i farten skrev eleverna en egen faktatext om björnen också. De satte punkt för att de faktiskt kan det här nu. Härligt!
 • Liknelser om djur passade väl in i temat. Samtal kring vad en liknelse är och exempel togs upp. Fröken blir stolt som en tupp då eleverna jobbar flitigt som myror och är kloka som ugglor! 
Har haft förmånen att inleda min föreläsningsvår om ABC-klubben i Linköping och Norrköping i veckan. Det var jättespännande och pirrigt att starta upp. Har tränat massor och det kändes som att det var mödan värt. Många härliga kollegor som visade stort intresse och var glada och tacksamma efteråt. Det är roligt att komma ut och få ta del av hur andra tänker och få ett ansikte på alla i det utvidgade kollegiet, en stor del har jag kontakt med via Facebook och Twitter. 
2 kommentarer:

 1. Hej!
  Kan du inte försöka komma tillSundsvall? Vi är många som använder ABC klubben här.
  Med vänlig hälsning, Katrine

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Katrine! Vad roligt att du vill det! Jag har valt att inte göra så långa föreläsningsresor. Har klass och familj att ta hand om. Det blir en film av min föreläsning i Stockholm som kommer att länkas till från Natur och Kulturs hemsida. Funderade liiite på om det skulle gå att ordna en dag i Sundsvall efter skolavslutningen. Jobbar ni ända till midsommar?

   Radera