tisdag 10 december 2013

Att göra textkopplingar

Vår andra studiecirkelträff kring Barbro Westlunds Att undervisa i läsförståelse handlade om att göra textkopplingar.

Vi utgick från inledningskapitlet i En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf. Alla fick en pratbubbla "Läsa högt" och en tankebubbla "Tänka högt".
Dessutom hade vi tre lappar med texten
Text-till-själv, Text-till-text och Text-till-världen.

Först läste var och en tyst sin text. När vi hade gjort det började jag med att hålla upp Läsa högt-pratbubblan och läste det första stycket högt för de andra. Tankebubblan åkte upp och jag valde även att hålla upp Text-till-själv-lappen och berätta om något jag kommit att tänka på från min barndom. Flera hakade på och gjorde egna textkopplingar.

Sedan var det nästa persons tur att läsa. Det var en väldigt lättläst text och även om den var ålderdomlig så kunde man göra återkopplingar till nuet. Enklast var att göra Text-till-själv-kopplingar, men efter lite eftertanke kunde vi också göra Text-till-text (att tänka på likheter från någon annan text man läst) och Text-till-världen (att tänka på något liknande som sker runt omkring oss)-kopplingar.

Nu när vi har fått pröva att göra egna textkopplingar kommer utmaningen att prova med våra elevgrupper. Det underlättar att vi fått göra själva först!

Vi diskuterade även några frågor som handlade om professionell lärarkompetens, feedback och centrala begrepp om läsning.

Ett spännande samtal som också öppnade upp för att lära känna varandra lite mer. 
Tack mina kära kollegor! 

5 kommentarer:

 1. Så enkelt och genialt! Gillar stort. Tack för att du delar och tack för inspirationen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Gunnel! Det gläder mig. <3

   Radera
 2. Jag har den boken. Jag vill också jobba med mina kollegor med den som du gjort. Jag får klura på det! /IngerL

  SvaraRadera
 3. Så bra att du redan har boken. Det här var väldigt enkelt och givande. Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Tack :) funkar nog även på gymnasiet. Har läst Westlund men funderade på att läsa "Tankens mosaik" tillsammans med kollegorna på liknande vis!

  SvaraRadera