torsdag 16 januari 2014

Skrivande, läsande, vänskaplig klass

I veckan har vi med inspiration från läseboken Diamantjakten varit journalister och intervjuat en vuxen på skolan om vad den jobbar med, vilka arbetsuppgifter den har, om den trivs, vad den brukar göra på fritiden osv. Johnny på fritids och vår vaktmästare Jean är de som varit mest populära att intervjua, men även Sabiba (mat- och städpersonal) och vi andra har fått svara på frågor. Det var en spännande övning att få prova på att vara journalist.

I tisdags var det dags igen att sätta oss vid datorerna. Vi samlades först gemensamt och använde oss av läsfixaren Cowboyen och sammanfattade en saga ur boken Lyckostjärnan, som vi hade läst. Den handlade om en papegoja som berättade var en skatt fanns om man gav henne kex.


Tvåorna fick sedan sätta sig och fantisera om vad som skulle ha hänt om de träffat en papegoja som berättade om en skatt. Fantasin började flöda på en gång och flinka fingrar började smattra mot tangenterna. Vi kommer att fortsätta med våra sagor på tisdagar och sedan läsa upp dem för varandra.
Vårt bokskåp är påfyllt med många roliga böcker. Det var rusning till skåpet efter bokvisningen, där jag visade framsidor, läste titlar och pratade lite, och många var sugna på att låna de böcker som fanns. Vi fick påminna om att man ska läsa klart den bok man påbörjat först och sedan fylla i sin fina läsdagbok innan man tar en ny bok. Det är fantastiskt att det blivit så populärt med bokskåpet. Snart får jag bygga kravallstaket. ;)Vi har utvärderat Bra kompis-temat. Vi pratade först och tittade på vår LPP. Sedan fick eleverna skriva ett brev och berätta hur de tycker att det gått och om de nått målen. Många tycker att de är bra kompisar, men erkänner att de kan bli bättre på att vara ärliga och säga sin del i konflikter. Vi gjorde en demokratisk omröstning och alla vill fortsätta med hemlig kompis-leken. Vi gör ett försök till, sedan ska vi ta en paus och jobba med lite annat som har med världen att göra på SO-lektionerna. 

Vi har redan tjuvstartat med att titta på världen genom datorprogrammet Google Earth. Det är riktigt häftigt att se världen uppifrån och sedan att kunna komma ner på marknivå och se sig runt. Om ni laddar ner programmet Google Earth till er dator kan ni klicka på länken och ta del av Koalabjörnens resa genom Sverige. Det handlar om vår koalabjörn som vi skickat ut till olika klasser i Sverige från Kalix i norr till Sölvesborg i söder.

Koalabjörnen för vidare sitt budskap om hur man kan använda sig av Koalametoden för att undvika bråk och konflikter. I läseboken handlar veckans läxa om känslor och vi arbetar vidare med övningar kring kompisskap, men på lite annat sätt. Bra kompis-temat är utvärderat, men vi kommer arbeta vidare med både kompissamtal och samtal kring hur man är mot varandra. Det är något som vi aldrig får tappa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar