onsdag 24 maj 2017

Föreläsningar om Livet i Bokstavslandet

Marika Nylund Eks foto.
Våren har varit fylld av LIV, bokstavligt talat! Fyra föreläsningar om Livet i Bokstavslandet har Marie Trapp och jag genomfört i Nyköping, Stockholm, Malmö och Göteborg. Det har varit spännande, pirrigt och väldigt utvecklande. Så roligt med alla möten med pedagoger, som lyssnat och kommit med bra synpunkter och frågor!

I Stockholm inledde Ulf Stark med att berätta om läseböckerna genom det senaste århundradet. Vi fick veta hur han tänkt kring figurerna i Livet i Bokstavslandets läsebok, vem han menar när han skriver om "Fröken är en skönhet" och kopplingar till hans egen barndom. Han framhöll att texten inte kan stå på egna ben utan behöver en duktig pedagog. Kunskapsskolan behöver bli en fantasiskola!

Marie Trapp och jag fortsatte föreläsningen med att berätta om den vetenskapliga forskningen och vår läroplan, som ligger till grund för Livet i Bokstavslandets arbetsbok och lärarhandledning. Vi delade med oss av våra tankar kring upplägget där vi skapat en balanserad läs- och skrivundervisning med hjälp av ett varierat språkutvecklande arbetssätt. Avslutningsvis delade vi med oss av några konkreta exempel från klassrummet.

Föreläsningen i Stockholm spelades in och kommer snart att finnas på Libers hemsida. Det finns planer på att vi fortsätter med flera inspirationsföreläsningar i höst, men ännu är inget bestämt.

Roligt att få detta fina betyg från en av åhörarna i Stockholm:

"Det som slår mig att jag genom åren mött flera läse- och arbetsböcker med tillhörande lärarhandledningar. Alla som sökt svaret på det vi önskar för våra elever. Efter kvällens inspirerande föreläsning om materialet "Livet i Bokstavslandet", som skrivits av bland andra en tidigare kollega, @lasoskrivundervisning och @rbytrapp (som bland annat skrev studiehandledningen till #enläsandeklass) känns det som att jag äntligen fått svaret. Längtar till nästa läsår!" 
- Nina Cronee @cooltmedkunskap

Marika Nylund Eks foto.Marika Nylund Eks foto.

Länktips:Cirkelmodellen i berättelseskrivande

Cirkelmodellen kring instruerande text

Cirkelmodellen kring återberättande text

Olika texttyper i åk 2

Gå gärna med i facebookgruppen Livet i Bokstavslandet så kan du få ännu mer tips om läromedlet. 

Min egen facebook-sida Los Läs- och skrivundervisning uppdateras med jämna mellanrum. 

Har du ett instagramkonto kan du följa mig på @lasoskrivundervisning för dagliga uppdateringar, tips och idéer. Där kan du också delta i små tävlingar och vinna böcker från Livet i Bokstavslandet. 

Marika Nylund Eks foto.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar