lördag 11 mars 2017

Skrivövningar om skolanI veckan har vi gjort två olika skrivövningar om skolan. I den första övningen fick eleverna skriva en beskrivande text om skolan och i den andra en instruerande text om sin skolväg.

Med hjälp av Livet i Bokstavslandets material har vi tidigare arbetat enligt cirkelmodellen med både beskrivande texter och instruerande texter. Eleverna i åk 2 fick nu visa vad de lärt sig genom två olika övningar.

I kartläggningsmaterialet finns en uppgift där eleverna ska skriva en beskrivande text om skolan. Först gjorde vi tillsammans en tankekarta och samtalade om var skolan ligger, vad man kan göra där, vad finns utanför och inne i skolan. Jag hade gjort i ordning en checklista, som eleverna kunde ha som stöd i sitt skrivande.


Checklistor är ett väldigt bra hjälpmedel både för elever och lärare. Eleverna får stödet eller påminnelsen och kan bocka av i checklistan när de skrivit om varje sak på listan. Läraren får se att eleven tänkt igenom sitt skrivande innan inlämning. Att få alla elever att känna att de kan lyckas är en av lärarens viktigaste uppgifter och då är checklistan ett bra alternativ.

Kartläggning från lärarhandledningen Livet i Bokstavslandet åk 2.

I SO:n har vi den senaste tiden arbetat med vårt samhälle och därför passade det bra att skriva en instruerande text om skolvägen och rita en karta till. 

Vi repeterade att en karta är en förminskad bild uppifrån och att ett samhälle är där människor kan leva, arbeta, gå i skolan och vara tillsammans. Samtalet gick in på vad som är speciellt där eleverna bor och hur deras skolväg ser ut. Jag gav ett exempel på min skolväg och skrev en instruktion till den med rubrik, material och instruktioner i numrerad ordning. Vi har pratat mycket om att de ord som kommer först ska vara en uppmaning av något man ska göra. Eleverna förstår när vi pratar om hur man säger till en hund "Sitt! Ligg! Rulla! Hämta!". Det är samma knep vi använder i instruerande texter.Förslag på "börjor": 

1.      Gå ut genom…
2.      Sväng till…
3.      Följ…
4.      Fortsätt …
5.      Korsa…Om eleverna fick använda checklista till övningen? Självklart!


Länktips: 

Cirkelmodellen kring beskrivande texter om djur och natur

Sportlovskänsla i NO/svenska

Provlektion Livet i Bokstavslandet

Strategier för skrivande av instruerande texter

Checklista och kartläggning i Livet i Bokstavslandet

Olika texttyper i åk 2

Inspirationsföreläsning om Livet i Bokstavslandet

Gå gärna med i facebookgruppen Livet i Bokstavslandet så kan du få ännu mer tips om läromedlet. 

Har du ett instagramkonto kan du följa mig på @lasoskrivundervisning för dagliga uppdateringar, tips och idéer. 

Min egen facebook-sida Los Läs- och skrivundervisning uppdateras med jämna mellanrum. 

Välkommen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar