tisdag 20 november 2018

Glimtar från barnboksveckan

Flera bilder hittar ni på instagram, @lasoskrivundervisning

Vår barnboksvecka fylldes med stort engagemang av både elever och pedagoger.

En underbar uppstart när Super-Sara swishade in med en bokpresent, Handbok för superhjältar, till oss på måndagsmorgonen! Boken började magiskt bra och eleverna lyssnade med spänning från första början.


Så roligt att många elever hade tagit med sig sina favoritböcker! Vi satt i ring och alla fick i tur och ordning visa upp sin bok och berätta någonting om den.Vi läste Nicke Nyfiken och sammanfattade texten i en berättelsekarta. Vi samtalade om berättelsens delar med början, händelse/problem, lösning och slut.


Vi fortsatte sedan med gemensam planering av en berättelse, som vi hittade på tillsammans. Samma uppbyggnad av berättelsen uppmärksammades. Sedan var det elevernas tur att planera en berättelse om någon figur. Det kunde vara en påhittad figur eller någon de redan känner till från verkligheten, någon barnbok, ett dataspel eller liknande. Många små, söta, läskiga och roliga figurer fantiserades fram.

När planeringen var klar fick eleverna börja skriva och rita på sina egna böcker. Så stolta de blev över att de skulle få bli författare på riktigt!


Vi arbetade också med faktatexter. Ettorna hade i Livet i Bokstavslandets läsebok haft en läxa om mat, som vi läste tillsammans i mindre grupper. Sedan var det dags att ta hem en Stjärnsvenska-bok i läxa till följande vecka.Vi varvar Livet i Bokstavslandets läsebok som läxa med Stjärnsvenska-böcker där eleverna får välja en egen bok på lagom nivå att ta hem. Böckerna finns som berättande och beskrivande texter (faktatexter). De elever som fortfarande behöver lite extra stöttning med läsningen får samma bok för att vi ska kunna träna gemensamt innan den skickas hem. Denna gång blev det en bok om trafik, som passade väldigt bra ihop med vårt tema i SO just nu. Det fiffiga är att boken kan skrivas ut i flera exemplar från det digitala Stjärnsvenskabiblioteket.

 


Fina höstbjörkar med stammar av tidningspapper skapades med Anna. Bokmärken i form av bokslukare har ettorna redan lärt sig att göra, så under barnboksveckan fick de istället lära sina faddrar i fyran hur man gör och förstås också skapa flera till sig själva.

Faddrarna var i sin tur till stor hjälp för ettorna under en tipspromenad runt skolan där de fick läsa utdrag ur barnböcker och sedan gissa boken. En del var lite svåra, men tillsammans kunde nog de flesta klura ut barnböckerna som handlade om Sune, Ronja Rövardotter, Sagan om ringen, Pax, Dagbok för alla mina fans, Lasse Maja, Sal 305, Tom Gates, Bröderna Lejonhjärta, Harry Potter, Mamma Mu samt Pettson och Findus. 


Lille Skutt och Skalman bjöd ettorna på Bamses kalas på idrotten. Sagor, rörelse och dramatisering i ett!


Ettorna har i samband med barnboksveckan också fått starta upp arbetet med Stjärnsvenskabiblioteket där de får jobba parvis med de böcker de själva väljer. De får läsa eller lyssna till böckerna och sedan skriva egna meningar till bilderna, eller tvärtom, rita bilder till meningarna. Många hann testa alla varianter under en lektion.


Att få välja och vraka på egen hand bland en massa böcker är väl ändå det bästa! Ungefär en gång per månad stannar bokbussen till och ettorna älskar att sitta och läsa mysa med sina låneböcker i klassrummet efteråt. Så passande att bokbussen stannade till just denna vecka.Vi avslutade barnboksveckan med en fin maskerad där många barn kom utklädda till olika barnboksfigurer. Det var allt från tomtar, troll till tuffa eller söta sagofigurer. Så mysigt! Den här veckan kommer vi minnas med glädje.

Läs mer

Barnboksveckan 12 - 16 november

Sjärnsvenskabiblioteket - läs mer och testa med ett två veckors utvärderingsabonnemang!

Gå gärna med i facebookgruppen Livet i Bokstavslandet så kan du få ännu mer tips om läromedlet.

Har du ett instagramkonto kan du följa mig på @educreation_by_me för dagliga uppdateringar, tips och idéer.

Min egen facebook-sida Educreation by M.E Läs- och Skrivundervisning uppdateras med jämna mellanrum.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar