torsdag 20 september 2018

Information om läsläxan - igen!

Så viktigt att man får med föräldrarna på tåget från början och att de ser sin egen del i barnets läsutveckling. Här är några informationspunkter vad gäller läsläxan, som jag tycker är jätteviktiga.

  • Ordna så att ert barn har en skolväska till skolan varje dag. Då jag ska be ettorna lägga ner sin läsebok i skolväskan blir det väldigt svårt för några och läxan glöms ofta på kapprumshyllan i slutet av dagen. 
  • Visa intresse för ert barns läxa och träna vid minst tre tillfällen, men gärna mer, på läsläxan. 
  • Fyll i medföljande läsprotokoll, som följer med i en plastficka. 
  • Läsebok, läsprotokoll och plastficka ska med till skolan igen.
  • Läs månadsbrevet, så ni vet vad som ska packas ner till nästa dag. Visa hur ni gör och lär era barn att själva titta och läsa i månadsbrevet. Packa väskan kvällen innan. 
Här nedan är en bild som förklarar hur ni ska fylla i läsprotokollet. Du som lyssnat fyller i de datum då ni tränat och skriver en kommentar om hur det gått. Jag fyller sedan i rutan "Läst i skolan" när boken tas tillbaka. 
Här nedan kommer lite förslag på hur man kan träna hemma.


Sidan 14-15: Träna på alfabetets bokstäver längst upp på sidan. Träna hur de låter när man läser.

Sidan 14: Titta tillsammans på den stora bilden.
  • Leta ord med bokstavsljuden B eller O. Kommer B eller O först, mitten eller sist? 
  • De som vill ha en utmaning kan samla så många ord de kan med Bb eller Oo i bilden. Ni föräldrar kan hjälpa till att skriva eller om barnet vill skriva själv.
Sidan 15: Ordväggen. Dessa ord får barnen bekanta sig med och träna på att känna igen. Vilka av orden har b eller o först, mitten eller sist? Träna på att rimma på orden.

Sidan 15 i grön bok: Träna på att ljuda ihop till ord. Sätt fingret under första bokstaven i ordet och ljuda samtidigt som man följer bågen med fingret till nästa bokstav. Bågarnas syfte är alltså att hålla ut på ljuden. 

Sidan 16 - 19: Barnen läser texten högt för er och ni hjälper till så deras lilla pekfinger följer med i texten. Hjälp till där det behövs och uppmuntra mycket.

Till läseboken finns det också en kostnasfri webbapp där man kan lyssna på texten och även träna på ord och läsförståelse. Klicka här: Webbapp och välj kapitel 3, Det kommer blod.

Ni får självklart fråga om det är något! Maila gärna.

Gör läxläsningen till en mysig stund tillsammans. Lycka till!

Hälsningar Marika

Läs mer

Läsläxa i läseboken Livet i Bokstavslandet

Läsläxor och upplägg med Livet i Bokstavslandet

Gå gärna med i facebookgruppen Livet i Bokstavslandet så kan du få ännu mer tips om läromedlet.

Har du ett instagramkonto kan du följa mig på @lasoskrivundervisning för dagliga uppdateringar, tips och idéer.

Just nu ansvarar jag också för instagramkontot @jobbainykoping där du kan få följa mig i min jobbvardag.

Min egen facebook-sida Los Läs- och skrivundervisning uppdateras med jämna mellanrum.


1 kommentar:

  1. Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)

    SvaraRadera