tisdag 5 maj 2020

Teddybjörnens resa


Dagen innan påsklovet kom en nalle till oss i ett påskägg. Den hade skrivit ett brev till oss där den bad om ett namn och att den ville ha vårt klassrum som sitt hem, men var sugen på att åka ut och resa. Tvåorna gav hen namnet Teddy och var väl lite tveksamma till om man fick resa någonstans i dessa tider, men för nallar verkade det gå bra.

En familj i Finland ville gärna ta emot vår nalle och vi har hittills fått tre brev, där Teddy berättat om sina upplevelser där. 

Brev 1

Hej!


Nu är jag framme i Finland. Resan var lång och besvärlig, men när jag äntligen kom fram ur paketet hade jag kommit hem till en familj i ett gult trähus mitt i en liten stad som heter Raseborg. Här är det vår precis som hemma i Sverige, soligt och fint, men ganska kallt.


Familjen har varit snäll och tagit hand om mig. Här ser ni barnen. Två flickor, 9 och 12 år och en pojke som är tre år. De pratar svenska i den här familjen så vi förstår varandra bra.  Familjen mår bra, men nu då det finns coronavirus i Finland har regeringen bestämt att  barnen ska gå i skola där hemma så alla i familjen är hemma på dagarna.


På helgerna brukar familjen göra något tillsammans där ute. Igår, på söndagen åkte vi och lekte i en skatepark. Vi cyklade, åkte skateboard och kick bike. Jag fick åka cykelkorg och prova skateboarden. Som tur var hade familjen en hjälm som passade mig precis!Hoppas ni alla har det bra! Jag skriver igen!
Hälsningar, Teddy


Brev 2

Hej!

Hur har ni det? Hoppas att ni alla mår bra! ❤️

Jag är kvar hos familjen i Finland.
Nu är det skol- och arbetsvecka här, men hela familjen är hemma ändå.
Mamman och pappan försöker jobba med sina jobb när de inte tar hand om barnen och jag har fått vara med barnen och se vad de gör på dagarna.

Flickorna som går i skolan hemma får uppgifter av sina lärare. Jag hjälper till med ett grupparbete om Amerika. Den äldsta flickan pratar med sina klasskompisar via lärplattan och de jobbar tillsammans. 


På förmiddagen går jag ut på gården en stund med pojken som leker i sandlådan, hoppar på studsmattan eller leker i lekstugan. Där har jag fått många goda middagar serverade.


Den andra flickan gillar att pyssla och har alltid något pysselprojekt på gång på kvällarna. Här tittar jag på då hon skapar små berlocker (hängen till smycken) av plastlera. Det är lite pilligt för mina tassar, men ser roligt ut.


Barnen tycker att det är tråkigt att inte få träffa sina kompisar i skolan på dagarna, men ibland träffar de någon kompis en stund utomhus. Många familjer låter inte alls sina barn träffa någon just nu.


På torsdag ska vi fira Valborgsmässoafton tillsammans. Vi har gjort mjöd som står kallt för att bli klar. På torsdagskvällen ska vi äta lite festmat och steka munkar. Det ser barnen mycket fram emot! Flickorna ska fira Valborg med sina klasskamrater genom att vara utklädda då de träffas via sina lärplattor på torsdag morgon.


Jag önskar er alla en fin Valborgsmässoafton, eller som man säger här i Svenskfinland: 

GLADA VAPPEN! 🎉🥂🎈🎊

Brev 3

Hej!

Hoppas allt är bra där hemma och att den nya veckan börjat trevligt på alla sätt!
Min tid hos familjen här i Raseborg börjar vara över och det blir dags för mig att åka vidare på min resa. Här kommer mitt sista brev härifrån.

Jag har tidigare glömt att berätta att Finland är ett mycket nallevänligt land. Då
vi är ute och promenerar genom staden på kvällarna träffar jag nya kompisar
överallt.

Det sitter nallar i fönstren i nästan varje hus man ser. Vi vinkar åt varandra lite i smyg och myser då vi vet att de gör sitt uppdrag att göra barn glada då de går
förbi och ser alla nallar.Den stora teddybjörnsjakten startade i Australien, Melbourne i mars och har nu
spridit sig över hela världen. Här i Raseborg har det suttit nallar i fönstren
ungefär i 6 veckors tid nu. Har ni några nallar i era fönster i Nyköping?

Det är spännande att se nya platser och lära känna nya människor och björnar!

Har du varit på en resa någon gång där du fått en ny vän? 


Här sitter jag och min nya kompis uppe på ett högt berg och tittar ut över
Pojoviken. Skulle man åka ut med båt från stranden där nere så kunde man
åka ända hem till Sverige. Tänk att man nästan alltid längtar hem lite, längst
ner i magen, fast man har det så bra då man är bortrest.


Nu ska jag resa vidare norrut i Finland.


Ta hand om varandra och må så gott!
Vi hörs igen!

Kram, Teddy

P.S. Jag saknar er! ❤️


Här kan ni se hur det såg ut när jag reste iväg ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar